Főoldal / Aktuális / Hírek / Az Univer Product Zrt. ételízesítői transz-zsírsav biztonságosak

Az Univer Product Zrt. ételízesítői transz-zsírsav biztonságosak

2013.07.30

Az idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő kecskeméti székhelyű Univer hazánk egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. Az Univer Cégcsoport tagjaként alapításától 100%-ban magyar tulajdonban van, mely komoly lokálpatrióta elkötelezettséggel párosul. A vállalkozás legendás ételízesítőinek – Univer Majonéz, Mustár, Ketchup, salátaöntetek, Piros Arany, Erős Pista, Gulyáskrém, hagymakrémek -, és egyéb termékeinek – bébiételek, prémium lekvárok, paradicsom alapú készítmények, gyümölcslevek – alapanyagainak döntő többségét hazai termelőktől szerzi be. Így ad a cég magyar őstermelő családok százainak évtizedek óta biztos megélhetést, egyúttal biztosítva a fogyasztók számára a napérlelte magyar zöldségek és gyümölcsök ízét, szigorúan ellenőrzött minőségét.

Tasakos majonéz

Az Univer ételízesítői transz-zsírsav tekintetében biztonságosak. Ez azt jelenti, hogy ha fogyasztóink az általunk gyártott bármely Univer ételízesítőt vásárolják, biztosak lehetnek abban, hogy a termék megfelel az életbe lépő, szigorú transz-zsírsav határértéken alapuló előírásoknak. Ez az állítás igaz a termékek jellegénél fogva növényi olajat tartalmazó ételízesítőinkre – majonézek és salátaöntetek – is. Fontos kiemelnem, hogy ez a biztonságos transz-zsírsav állapot a múltban is mindig fennállt; ételízesítőinken nem szükségesek beltartalmi változtatások az új, szigorú törvényi szabályozás miatt. Cégünk ételízesítőiben sem most sem a múltban nem használt hidrogénezett növényi olajokat.” - mondta el a népegészségügyi kampány támogatásának bejelentése alkalmából adott nyilatkozatában Avramucz Attila, az Univer Product Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Az Univer Product Zrt. az „Ön a mi szívügyünk!” kampány támogatója

A 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalat támogatja a transz-zsírsav bevitel visszaszorítása érdekében induló népegészségügyi kampányt és az azt kísérő lakossági tájékoztató programot.

Ezt a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. joggal teheti, hiszen az általa gyártott, a magyar gasztronómiai hagyományok szerves részét képező Univer ételízesítők megfelelnek a hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi transz-zsírsav szabályozásnak. Az Univer termékek nem egyszerűen ételízesítők, hanem – ahogy azt a márka jelmondata is tükrözi – „ÉLETízesítők”. A termékinnováció területén az Univer Product Zrt. fő szempontjai az egészségesebb táplálkozás szolgálata, valamint a hazai alapanyagbázis igénybe vétele. Ezen alapelvek mentén természetes, hogy a fogyasztók tájékoztatása, segítése abban, hogy egészségesebb életet éljenek, kiemelt feladat.

A transz-zsírsav szabályozás kritériumainak való törvényi megfelelésen túl az Univer tehát a széleskörű fogyasztói tájékoztatás oldalán áll. Vállalatunk ezért támogatja a transz-zsírsav bevitel visszaszorítása érdekében induló népegészségügyi kampányt és az azt kísérő lakossági tájékoztató programot. Az Univer transz-zsírsav biztonságos termékeiről a fogyasztók az www.szivugyunk.blog.hu oldalon folyamatosan tájékozódhatnak.

Az OÉTI akkreditált laboratóriumában bevizsgálták az Univer Majonézt: „transz-zsírsav tartalom kimutatási határ alatt”

Az Univer Product Zrt. az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) akkreditált Élelmiszerkémiai- Analitikai Laboratóriumában 2013. júniusában transz-zsírsav tekintetében bevizsgáltatta hazánk piacvezető* majonézét, az Univer Majonéz terméket.

A 2013. június 26-án keltezett OÉTI vizsgálati jegyzőkönyv az Univer Majonéz esetében a „transz-zsírsav tartalom kimutatási határ alatt” megállapítást tette. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Magyarország kedvenc* majonézének nincsen kimutatható mennyiségű transz-zsírsav tartalma.
Ismeretes, hogy a hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi szabályozás szerint e termékkategóriában a transz-zsírsavak megengedett mértéke legfeljebb az összes zsírsav 2%-a lehet. Az ez alatti értékek megfelelőnek, biztonságosnak tekinthetők. A mérési eredmények alapján nyilvánvaló, hogy az Univer Majonéz ezt a kritériumot a lehető legjobb értékkel teljesíti.

Az OÉTI akkreditált laboratóriumában bevizsgálták az Univer salátatönteteket: transz-zsírsav tartalom egy nagyságrenddel a határérték alatt

Az Univer Product Zrt. az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) akkreditált Élelmiszerkémiai- Analitikai Laboratóriumában 2013. júniusában transz-zsírsav tekintetében bevizsgáltatta az Univer salátaönteteket.
A hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi szabályozás szerint e termékkategóriában a transz-zsírsavak megengedett mértéke legfeljebb az összes zsírsav 2%-a lehet. Az ez alatti értékek megfelelőnek, biztonságosnak tekinthetők. A mérési eredmények alapján nyilvánvaló, hogy az Univer salátaöntetek ezt a kritériumot teljesítik.
A 2013. június 26-án keltezett OÉTI vizsgálati jegyzőkönyv az Univer salátaöntet termékcsalád esetében a következő megállapításokat tette a termékek transz-zsírsav tartalmára vonatkozóan:
Univer Kapros Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,26%
Univer Tzatziki Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,26%
Univer Mézes-Mustáros Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,15%
Univer Ezersziget Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,17%
Univer Cézár Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: Kimutatási határ alatt.
Univer Joghurtos-Medvehagymás Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: Kimutatási határ alatt.
Univer Fokhagymás Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,26%

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Univer salátaöntetek transz-zsírsav tekintetében biztonságosak.

Az Univer Product Zrt. által gyártott, a magyar gasztronómiai hagyományok szerves részét képező Univer ételízesítők megfelelnek a hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi transz-zsírsav szabályozásnak.

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/