Főoldal / Receptek / Előételek / Sertéskocsonya

Sertéskocsonya

Hozzávalók (12 főre):
 
4 sertésköröm (kb. 1,7 kg)
1 sertéscsülök (kb. 1,2 kg)
80 dkg bőrös sertésfej
40 dkg sertésbőrke
60 dkg sertéslapocka
10-12 petrezselyemgyökér (de nem több, mint 1,2 kg)
2-4 sárgarépa
12 gerezd fokhagyma
2 vöröshagyma
2-3 evők. só
30 szem fekete bors
fél csok. petrezselyem
fél csok. zellerzöld
1 kisk. Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany
 
a díszítéshez:
2-3 főtt tojás
petrezselyem
őrölt bors
pirospaprika

Elkészítés:

A kocsonyahúst megtisztítjuk, megmossuk. A körmöket hosszában félbehasítjuk (a hátsó körmöket 3 részre kell darabolni). A petrezselyemgyökeret, a sárgarépát meg a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát héjastól megmossuk.
Mindezeket a hússal együtt egy 10 literes lábasba rakjuk. 5 liter vizet ráöntünk (a végére 4 liter marad), megsózzuk és egész borssal, petrezselyemmel meg zellerzölddel fűszerezzük. Az Erős Pistát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd ujjnyi rést hagyva lefödjük. Kis lángon (mert ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 2 óra 30 percen át főzzük, de kevergetni nem szabad. Ezután 15 percig ülepedni hagyjuk, majd gézen átszűrjük. Amikor a kocsonyahús meg a répa kihűlt, letakarva hűtőszekrénybe tesszük.
Ahhoz, hogy a leve kihűljön és megdermedjen, jóval több idő kell, ezért azt egy egész éjszakára hideg helyre állítjuk.
Másnap a zsírját evőkanállal leszedjük. A puha csülköt meg sertésfejet kicsontozzuk és a húst fölszeletelve 12 mélytányérban elosztjuk. A földarabolt és kicsontozott körmöt, egy-egy darabka bőrke meg egy-két szelet sertésla-pocka kíséretében ugyancsak köré rakosgatjuk. Cikkekre vágott főtt tojással, sárgarépa-karikákkal meg petrezselyemmel díszítjük. Levét addig melegítjük, amíg újra felolvad, majd a tányérokba merjük. Hideg helyen addig dermesztjük, amíg ismét megkocsonyásodik.
 
Elkészítési idő: 2 nap, de ebből csak kb. 1 óra 30 perc a munka
Egy adag: 357 kcalAdatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/