Főoldal / Receptek / Süss-főzz a szabadban! / Csilis babbal töltött káposzta

Csilis babbal töltött káposzta

Hozzávalók 10 főre:
10 dkg füstölt szalonna,
2 evőkanál olaj,
3 vöröshagyma (25 dkg),
20 dkg füstölt tarja,
20 dkg füstölt csülök,
1,5 kg kicsontozott bőrös sertéscsülök,
2 evőkanál jóféle pirospaprika,
kb. 1 kiskanál só,
1 csapott kiskanál Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany,
1 evőkanál Univer Édes Anna vagy csemege Piros Arany,
5 gerezd fokhagyma vagy 1 evőkanál Univer fokhagymakrém,
2,5 kg savanyú káposzta,
25 dkg házi füstölt kolbász,
35-35 dkg konzerv fehér- és vörösbab

a töltelékhez:

10 nagy savanyúkáposzta-levél,
70 dkg darált sertéshús,
10 dkg füstölt tarja,
10 dkg füstölt csülök,
1 tojás,
6 evőkanál rizs,
15-15 dkg konzerv fehér- és vörösbab,
1 kiskanál só,
1 közepes vöröshagyma és 3 gerezd fokhagyma vagy 1-1 kiskanál Univer vöröshagymakrém és fokhagymakrém,
fél kiskanál kapor,
1 kiskanál borsika,
1 kiskanál jóféle pirospaprika,
1 csapott kiskanál Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany

Elkészítés:

Először egy jó kis házi csülökpörköltalapot készítünk. Ehhez az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, az olajat is hozzáadva egy nagy lábasban vagy bográcsban kisütjük. Megfuttatjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Közepes (2 centis) kockákra vágjuk a füstölt tarját és füstölt csülköt, a hagymához keverjük. A sertéscsülköt bőröstől 2-2,5 centis kockákra vágjuk, szintén az előzőekhez keverjük. Többször megkeverve pirítjuk-pároljuk 10 percig, azután a tűzről leemeljük, és a pirospaprikával fűszerezzük. 5 deci vizet öntünk rá, visszatesszük a tűzre. megsózzuk, az Erős Pistával, az Édes Annával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Ha a leve forr, lefedjük, majd kis lángon pároljuk, míg elkészítjük a töltött káposztát.

A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyú vagy túl sós, egy kicsit átmossuk. A káposztalevelek közepén lévő vastag eret kivágjuk vagy elvékonyítjuk, mert csak így lehet majd tölteni. A darált húst az apró kockákra vágott füstölt tarjával és csülökkel, a tojással, a jól megmosott nyers rizzsel és a kétféle lecsöpögtetett konzervbabbal (fehérrel és vörössel) összedolgozzuk. Nagyon finomra vágott vöröshagymával és fokhagymával, egy kevés fölaprított kaporral és annál több borsikával meg a pirospaprikával fűszerezzük, az Erős Pistával tüzesítjük. Sózni csak nagyon enyhén kell (kb. 1 csapott kiskanálnyival), hisz a füstölt húsok is sósak. Ezt a finom, fűszeres, babos húsos masszát a szokott módon a káposztalevelekbe töltjük, végeit a batyuba gyűrögetjük, nyomkodjuk.

A töltött káposztákat az immár majdnem félpuha csülökre rakjuk, a lehéjazott kolbászt rákarikázzuk, az apró savanyú káposztával az egészet befedjük. Annyi, kb. 2 liter vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Amikor a leve ismét forrni kezd, az ételt letakarjuk, és kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Közben a lábast vagy bográcsot többször megrázzuk, hogy az étel egyenletesen főjön.

Amikor minden megpuhult, a kétféle (fehér és vörös) konzervbabot lecsöpögtetve hozzáadjuk, és csak óvatosan keverünk bele, nehogy összetörjön. Pár percig főzzük, ha kell utánafűszerezzük, végül úgy tálaljuk, hogy minden tányérba egyformán kerüljön a babból, a töltelékből és a kolbászból.

Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 1281 kcal
Nem könnyű elkészíteni.




Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató Felhasználási feltételek ©2019 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/